Rakousko chystá další kroky k ukončení bankovního tajemství

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. května (ČTK) - Rakousko už nebude blokovat jednání o výměně bankovních informací mezi Evropskou unií a dalšími zeměmi, například se Švýcarskem. Novinářům to dnes řekla rakouská ministryně financí Maria Fekterová. Rakousko tak učinilo další krok k tomu, aby ukončilo dosavadní praxi uplatňování bankovního tajemství. Rakousko je poslední zemí Evropské unie, která blokuje svým partnerům přístup k údajům o bankovních účtech cizinců.

Ministři financí EU jsou připraveni pověřit Evropskou komisi vyjednáním nového režimu výměny informací o bankovních účtech se Švýcarskem a čtyřmi dalšími zeměmi, včetně Lichtenštejnska. Tento krok delší dobu blokovalo právě Rakousko, které se snažilo ochránit svá vlastní pravidla o bankovním tajemství. Fekterová teď ale slíbila, že Rakousko nebude tato jednání dále blokovat.

Zmírnění postoje podle agentury Reuters patrně znamená, že Vídeň bude následovat Lucembursko a podepíše pravidla EU o výměně informací o bankovních účtech. Rakouský kancléř Werner Faymann tento týden rovněž uvedl, že Vídeň je připravena uzavřít dohodu, v rámci které by získaly ostatní členské země EU přístup k informacím o bankovních účtech cizinců. Dohoda by podle něj mohla být dokončena před summitem EU, který se uskuteční 22. května. Na summitu se má mimo jiné jednat o omezení daňových úniků.

Rakousko je v poslední době pod zvýšením tlakem dalších členů unie, aby uvolnilo své bankovní tajemství. Stejný krok už minulý měsíc učinilo Lucembursko. Obyvatelé ostatních zemí EU mají v rakouských bankách uloženo asi 35 miliard eur (zhruba 906 miliard Kč), což je přibližně desetina celkových bankovních vkladů v zemi. Obyvatelé zemí mimo EU pak mají podle rakouské centrální banky v tamních bankách uloženo asi 53 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK