KBC zvýšila zisk navzdory slabšímu hospodářskému výsledku v Česku

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čistý zisk belgické bankovní a pojišťovací skupiny KBC v prvním čtvrtletí stoupl o více než třetinu na 520 milionů eur (13,5 miliardy Kč) z 380 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Zisk aktivit v Česku však meziročně klesl o 16,5 procenta na 132 milionů eur. KBC je majitelem ČSOB.

 

Bez zahrnutí jednorázových položek vykázala KBC čistý zisk 359 milionů eur. Zisk tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 324 milionů eur. Zisky společnosti v Belgii a České republice převážily nad ztrátami v ostatních zemích.

"KBC zahájila rok 2013 vysokým ziskem v prvním čtvrtletí," uvedl generální ředitel společnosti Johan Thijs. Upozornil, že firma v prvním čtvrtletí čelila obtížnému ekonomickému prostředí.

KBC je jednou z předních evropských finančních skupin. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a Rusku. ČSOB patří k největším tuzemským bankovním skupinám. Do skupiny ČSOB patří vedle banky také například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, penzijní fondy Progres a Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing. Samotná banka ČSOB má více než tři miliony klientů.

Největší polská banka PKO BP minulý měsíc uvedla, že uvažuje o koupi ČSOB v případě, že by ji skupina KBC chtěla prodat. KBC ale okamžitě reagovala sdělením, že ČSOB prodat nehodlá.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK