Na dani z příjmu loni státu nejvíce odvedla opět společnost ČEZ

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Na dani z příjmu právnických osob stát získal v roce 2012 nejvíce stejně jako v předchozích letech od energetické společnosti ČEZ. Následovala Škoda Auto, loni třetí, a Česká spořitelna, loni druhá. Vyplývá to ze žebříčku, který každoročně sestavuje ministerstvo financí jako ocenění podniků, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů.

Čtvrtý skončil telekomunikační operátor T-Mobile a pátá byla společnost Telefónica O2, která si pořadí prohodila právě s T-Mobilem.

"Ocenění chápu jako poděkování společnostem, které mají zodpovědný přístup ke svým daňovým povinnostem a významně se podílejí na celkovém inkasu daně z příjmů právnických osob," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Výběr společností je prováděn na základě výše plateb provedených v průběhu roku na účet daně z příjmů právnických osob. Loni vybrala daňová správa na dani z příjmu právnických osob přes 128 miliard korun. Samotný státní rozpočet získal 89,2 miliardy korun.

"Přestože se jedná o pouhých dvacet společností, jimi zaplacená daň se podílí na celkovém inkasu na dani z příjmů právnických osob téměř třiceti procenty," uvedl k ocenění generální ředitel Finanční správy Jan Knížek.

Pořadí právnických osob na základě zaplacené daně z příjmu ministerstvo sestavuje od roku 2003. V přehledu nejsou uvedeny daňové subjekty, které nereagovaly na žádost o zproštění mlčenlivosti nebo nevyslovily souhlas se zveřejněním.

Pořadí Zkrácené obchodní jméno 1 ČEZ, a.s. 2 ŠKODA AUTO a.s. 3 Česká spořitelna, a.s. 4 T-Mobile Czech Republic a.s. 5 Telefónica Czech Republic, a.s. 6 Komerční banka, a.s. 7 ČEZ Distribuce, a.s. 8 Lesy České republiky, s.p. 9 * 10 GE Money Bank, a.s. 11 OKD, a.s. 12 NET4GAS, s.r.o. 13 ČEPS, a.s. 14 * 15 ČEZ Prodej, s.r.o. 16 * 17 Hypoteční banka, a.s. 18 RWE Gas Storage, s.r.o. 19 Philip Morris ČR a.s. 20 Elektrárna Chvaletice a.s.

* daňové subjekty, které nesouhlasí se zproštěním mlčenlivosti

Zdroj: MF

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK