Moody's zvýšila rating Turecka do investiční kategorie

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. května (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes zvýšila úvěrový rating Turecka do investiční kategorie. Učinila tak jako druhá ze tří velkých světových ratingových agentur. Turecko v důsledku tohoto kroku může nyní čekat zřetelný pokles nákladů na úvěry.

Moody's zlepšila hodnocení dlouhodobých devizových závazků země o jeden stupeň na Baa3. Odůvodnila to posílením turecké ekonomiky a ozdravením veřejných financí, což Turecko lépe ochrání před vnějšími nepříznivými vlivy. Výhled ratingu agentura označila za stabilní.

"Od počátku roku 2009 klesl veřejný dluh Turecka o deset procentních bodů na zvládnutelných 36 procent hrubého domácího produktu." uvedla agentura. "Moody's očekává, že tento pokles bude v dalších letech pokračovat," dodala.

V listopadu jako první přiznala Turecku rating v investiční kategorii agentura Fitch. Agentura Standard & Poor's (S&P) v březnu rating země zvýšila, avšak jen o jeden stupeň na BB plus, což je stále jednu příčku pod první známkou investiční kategorie BBB-minus.

Ankara netrpělivě čekala, kdy jí alespoň dvě ze tří hlavních světových ratingových agentur udělí rating v investiční kategorii. V takovém případě by mohly být turecké státní dluhopisy zahrnuty do referenčních indexů globálních dluhopisů investičního stupně, což pro své investice vyžaduje řada velkých fondů. Turecku by se tím mohly podstatně snížit úvěrové náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK