Vláda chce strop pro příspěvek spotřebitelů na obnovitelné zdroje

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Vláda chce stanovit strop pro příspěvek na obnovitelné zdroje energie, který platí koneční spotřebitelé v ceně elektřiny. Dnes to po jednání s předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou řekl premiér Petr Nečas. Částku nad stanovený strop by měla platit vláda ze státního rozpočtu.

Spotřebitelé nyní platí v ceně elektřiny 583 korun z každé spotřebované megawatthodiny na podporu obnovitelných zdrojů. Částka dosud každoročně rostla. Podle Nečase je nutné stanovit maximální výši této částky, která bude platit po delší období, například pět let. Konkrétní výši stropu pro příspěvek na obnovitelné zdroje ale premiér nesdělil, bude ji podle něj třeba teprve propočítat.

Nečas zároveň upozornil, že je nutné kontrolovat příjemce dotací na provoz obnovitelných zdrojů a potrestat nepoctivé vlastníky. Výplata podpory by také měla být podmíněna rozkrytím majetkové struktury společností. Podle Nečase by to mohlo přinést úspory až sedm miliard korun ročně.

Na podporu obnovitelných zdrojů letos jde 44,4 miliardy korun. Z této částky platí 11,7 miliardy stát z rozpočtu, zbytek odvádějí spotřebitelé. Zástupci průmyslu si stěžují, že kvůli podpoře obnovitelných zdrojů příliš roste cena elektřiny, což ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK