ČOI: Skoro polovina obchodníků při výprodejích klame spotřebitele

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Skoro polovina obchodníků (44 procent), které v prvním čtvrtletí zkontrolovala během výprodejů Česká obchodní inspekce (ČOI), klamala spotřebitele. Inspektoři kontrolovali slevové akce, akční ceny a výprodeje u e-shopů i v kamenných prodejnách. Inspekce o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Z 1158 zkontrolovaných obchodů jich nevyhovělo 512, ČOI jim uložila pokuty v hodnotě téměř tři miliony korun.

 

"Prodávající ponejvíce neposkytují řádné informace o ceně prodávaného zboží a nabízených služeb a zanedbatelný není ani počet porušení zásad poctivosti prodeje a nekalých obchodních praktik," uvedl ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

V rámci kontrolní akce ČOI zakázala prodej 6137 kusů výrobků, které nesplňovaly požadavky pro uvedení na trh nebo podmínky zvláštních právních předpisů. Hodnota zakázaného zboží činila celkem 615.777 korun.

Během kontrol slevových akcí a výprodejů inspektoři uložili 364 pokut v celkové výši 2,92 milionu korun. Další desítky správních řízení nebyly dosud ukončeny nebo rozhodnutí o pokutě nenabyla v hodnoceném období právní moci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK