Ekonomický pokles v eurozóně se v květnu dál zmírnil

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. května (ČTK) - Pokles ekonomické aktivity v eurozóně se v květnu dál zmírnil, v Německu však zůstala v pásmu poklesu. Dnešní údaje agentury Markit z anket u nákupních manažerů evropských firem naznačují, že ve druhém čtvrtletí ekonomika měnové unie podle všeho opět klesne.

Souhrnný index pro eurozónu, který sleduje aktivitu v průmyslu a službách, v květnu stoupl na tříměsíční maximum 47,7 bodu z dubnové úrovně 46,9 bodu. Podle agentury Reuters sice překonal odhady ekonomů, zůstává ale 22. měsíc po sobě pod hranicí 50 bodů, která představuje předěl mezi růstem a poklesem aktivity.

Ukazatel aktivity v průmyslu posílil o 1,1 bodu na 47,8 bodu. Index nákupních manažerů ve službách vzrostl o půl bodu na 47,5 bodu, ale jeho složka nových zakázek se dál propadla na 45,3 bodu.

Podle Markit ukazují dnešní údaje na, to že eurozóna ve druhém čtvrtletí zaznamenala podobný ekonomický výkon jako v prvních třech měsících roku, kdy její hrubý domácí produkt klesl mezičtvrtletně o 0,2 procenta. "Jsou tu známky zmírnění poklesu, které naznačují, že se možná blížíme období stabilizace, trvá to ale o dost déle, než většina lidí čekala," řekl hlavní ekonom Markit Chris Wiliammson. Dodal, že náznaky oživování čeká až ke konci roku.

Určité zlepšení bylo podle Williamsona patrné tento měsíc v "periferních" zemích eurozóny. V Německu však indexy zůstaly pod hranici 50 bodů, kam se minulý měsíc nečekaně propadly poprvé od listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK