Pojišťovny: Kalamitních škod bylo loni méně, ale stály více

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Přírodní kalamity způsobily loni klientům pojišťoven mnoho set tisíc škod v řádu několika miliard korun. Počet škod po řádění živlů proti předchozímu roku mírně klesl, jejich objem byl ale celkově vyšší. Rok 2012 tak byl co se týče přírodních katastrof pro pojišťovny opět relativně klidný. Jedinou kalamitou byly letní bouřky, které se ozývaly nárazově během celého léta, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

 

"Největší škody loni přišly s letními prázdninami. Ničivé bouřky doprovázené krupobitím, vichřicemi a blesky pustošily celou republiku. Nejvíce škod způsobilo krupobití a velká voda lidem v Jihočeském kraji, vichřice zase nejvíce řádily v Královéhradeckém kraji. Počet živelních škod loni meziročně mírně klesl, objem škod byl ale proti roku 2011 o 22 procent vyšší," uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

ČP řešila loni 31.380 živelních škod za celkem 2,2 miliardy korun. O rok dříve to bylo 34.000 za 1,8 miliardy korun. Obyvatele potrápilo nejvíce krupobití (6893 případů za 635 milionů Kč) a dále pak vichřice (6773 případů za 180 milionů Kč), povodně a záplavy (5150 případů za 111 milionů). Škody však působily i další živly jako například blesk, sníh a oheň. Řádění živlů loni nejvíce postihlo východní a jižní Čechy, naopak nejméně živelních škod zaznamenala pojišťovna v Praze a na západě Čech. Pojišťovna řešila také čtyři škody způsobené zemětřesením, 12 případů zřícení skály a 239 škod v důsledku výbuchu, poznamenal Zavoral.

Živelní události přinesly klientům Kooperativy loni přes 24.000 škod za celkem 1,14 miliardy Kč. Zejména díky menším škodám z povodní tak byl rok 2012 z hlediska živelních škod příznivější. V roce 2011 Kooperativa řešila 26.000 škod za 1,5 miliardy Kč. "Největší kalamitu představovaly červencové bouřky, které způsobily 5700 škod za 180 milionů Kč. Vedle vichřice a krupobití jsme registrovali i škody způsobené spadlými stromy, například poničené elektrické vedení. Tisícovku škod za 42 milionů Kč způsobily údery blesku a 940 škod za 59 milionů lokální povodně a záplavy," upřesnil bouřkové škody ředitel likvidace pojistných událostí v pojišťovně Miroslav Novák.

"Příroda ukázala pojišťovnictví v loňském roce milosrdnější tvář, i když v konečném součtu vychází účet vyplacených náhrad větší než v roce 2011," řekl ČTK mluvčí Allianz Václav Bálek. Objem škod totiž loňské letní události navýšily, a to i přesto, že nebyla žádná kalamita. "Nejvíce peněz jsme vypláceli lidem, kterým škodil mráz, úder blesku a následný požár. Údery blesku, vichřice, krupobití a lokální záplavy, se ozývaly nárazově, ale zato během celého léta," dodal.

Klientům Generali živly loni napáchaly 10.000 škod za více než 640 milionů korun. Proti roku 2011 jde o nárůst 90 milionů korun. Nicméně ve srovnání s rekordním rokem 2010, který bývá také označován jako rok víkendových kalamit, byly živelní škody loňského roku poloviční. Před dvěma lety likvidovala Generali na 40.000 kalamitních škod za takřka 1,3 miliardy korun. "Všechny kalamitní škody loňského roku jsou již zlikvidovány," upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK