Řecké sázkové firmě OPAP, kde působí Šmejc, prudce klesl zisk

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 23. května (ČTK) - Čistý zisk řeckého sázkového monopolu OPAP v prvním čtvrtletí klesl o 71 procent na 38,9 milionu eur (více než jedna miliarda Kč). Na hospodaření měla podle firmy dopad ekonomická recese a vyšší daně. Řecko nedávno prodalo třetinový podíl ve firmě OPAP investiční skupině Emma Delta, v níž působí český investor Jiří Šmejc.

Výsledky jsou nicméně v souladu s očekáváním analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 39,9 milionu eur. Analytici mohutný propad zisku předpokládali, protože vláda v lednu uvalila na hrubé příjmy ze sázek daň 30 procent.

Řecká agentura pro privatizaci (HRADF) na počátku tohoto měsíce oznámila, že 33procentní podíl ve společnosti OPAP získá za 652 milionů eur skupina Emma Delta. Prodej třetiny OPAP byl prvním případem privatizace, kterou po Řecku požaduje v rámci dohody o finanční pomoci Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Skupinu Emma Delta vede český investor Jiří Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Ten je synem tamního rejdaře a jednoho z nejbohatších Řeků Dimitrise Melisanidise. Dalšími partnery jsou řecký podnikatel Christos Kopeluzos, ruská investiční společnost ICT Group a český fond KKCG.

OPAP má od vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů (VLT). OPAP nemá žádné dluhy a je nejziskovější firmou v Řecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK