Maďarská centrální banka snížila úrok na nové rekordní minimum

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 28. května (ČTK) - Měnový výbor maďarské centrální banky dnes snížil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 4,5 procenta. Analytici další snížení nákladů na úvěry čekali, protože inflace klesla na nejnižší hodnotu za 38 měsíců a růst zůstává slabý, přestože začíná vykazovat známky oživování.

Úroková sazba klesla desátý měsíc za sebou. Měnový výbor již na předchozím zasedání v dubnu uvedl, že bude zvažovat další snižování sazeb, pokud výhled inflace pro středně dlouhou dobu bude v souladu s jeho inflačním cílem a trvale se zlepší nálada na finančních trzích, napsala agentura Reuters.

Meziroční míra inflace v Maďarsku v dubnu klesla na 1,7 procenta díky poklesu cen energií pro domácnosti nařízeném vládou. Maďarská ekonomika pak v prvním čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,7 procenta a ukončila tak recesi, která trvala čtyři čtvrtletí. Meziročně však hrubý domácí produkt klesl o 0,9 procenta, i když snížil propad z 2,7 procenta v posledním čtvrtletí loni.

Bankovní rada České národní banky na svém posledním zasedání na začátku května opět ponechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK