Lesy ČR zahájily tendr na prodej dřeva a lesní práce od roku 2014

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 29. března (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes zahájil pětiletý tendr na prodej dřeva a lesní práce na léta 2014 až 2018. Zakázka je rozdělena na 31 územních jednotek a má odhadovanou celkovou hodnotu prací 2,84 miliardy korun bez DPH. Týká se asi pětiny plochy státních lesů. ČTK to dnes řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi a loni zvedly zisk o 203 milionů korun na dosud nejvyšších 5,478 miliardy korun.

Pětiletý tendr 2014+ navazuje na loňský tendr 2013+ a na tendr 2012+, při němž se soutěžilo celé území státních lesů. Od roku 2012 u Lesů ČR funguje takzvaný senátní cyklus, při němž se každý rok soutěží pětina území. Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat.

"Senátní systém umožňuje každoročně reagovat na zkušenosti získané z předchozích soutěží i uzavřených smluv," uvedl ekonomický ředitel LČR Michal Gaube, který je zároveň pověřený řízením LČR. Pětileté zakázky podle něj dávají Lesům ČR i firmám jistotu, která se promítne do jejich dalšího rozvoje a i do stability celého lesnicko-dřevařského sektoru.

Lhůtu pro doručení žádostí o účast v tendru mají firmy do 13. srpna 2013. Poté bude na ředitelství Lesů ČR v Hradci Králové následovat veřejně přístupné otevírání obálek s nabídkami. Hodnotícím kritériem soutěže bude nabídková cena.

Na základě zkušeností z minulých tendrů udělaly LČR v nynějším tendru některé dílčí změny. "Na dotčených jednotkách dojde ke zvýšení podílu prodeje dříví prostřednictvím aukcí na stojato z 20 na 25 procent. Smluvnímu partnerovi dále odpadne povinnost obchodovat část vyrobeného dříví na komoditní burze," uvedl Boublík.

V březnu a dubnu Lesy ČR udělaly mezi firmami veřejné připomínkové řízení ke smluvním podmínkám zakázky. Námětů a připomínek se jim sešlo 77 a zhruba jednu třetinu z nich Lesy ČR v připravovaných smlouvách zohlednily, uvedl Gaube.

V posledním pětiletém tendru 2013+ získala nejvíce jednotek firma Progles, a to čtyři. Za firmou Progles získaly po třech jednotkách firmy Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, Solitera a Kloboucká lesní. Další tři firmy získaly dvě jednotky a 11 firem po jedné.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK