Dluhy českých domácností v dubnu vzrostly na 1,17 bilionu Kč

31.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. května (ČTK) - Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v dubnu opět meziměsíčně vzrostly, a to o 1,9 miliardy korun na 1,166 bilionu korun. Meziročně byly dluhy domácností vyšší o 41,5 miliardy korun. Vyplývá z dnešních údajů České národní banky.

 

První dva letošní měsíce přitom zadluženost domácností klesala. V lednu se snížila poprvé od září 2001.

Zadluženost podniků v dubnu meziročně stoupla o 14,7 miliardy korun na 968,8 miliardy korun. Proti březnu se však dluhy firem snížily o 13,6 miliardy korun.

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí stouply v dubnu meziměsíčně zhruba o 9,5 miliardy korun na 1,192 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o více než 82 miliard korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, činily v dubnu téměř 343 miliard korun. Meziročně stouply o skoro 9,5 miliardy korun a meziměsíčně o 1,06 miliardy Kč.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK