Pojišťovny mají nahlášeno 32.000 povodňových škod za 4,8 mld. Kč

17.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Pojišťovny v Česku dnes v souvislosti s červnovou velkou vodou evidují přes 32.000 nahlášených pojistných událostí za 4,8 miliardy Kč. Podle jejich odhadu naroste objem škod na 7,8 miliardy korun, minulou středu byl odhad o miliardu vyšší. ČTK to dnes řekla mluvčí České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová. Likvidátoři pojišťoven již většinu škod prohlédli a klientům vyplatili desítky milionů korun.

 

Například Česká pojišťovna měla dnes ve 14:00 nahlášených 16.202 škod za celkem 1,3 miliardy korun. Polovinu nahlášených povodňových škod mobilní technici pojišťovny prohlédli, uvedl mluvčí pojišťovny Tomáš Zavoral.

Vedle škod z velké vody, kterých je asi 90 procent, registruje ČP i celou řadu škod způsobených doprovodnými živly. Jde zejména o krupobití, pády stromů způsobené podmáčenou půdou, sesuvy půdy či úder blesku.

Také mobilní technici a likvidátoři Generali v terénu registrují škody a nabízejí výplaty záloh na pojistná plnění. Společně s operátory kontaktního centra dosud zaregistrovali 2200 škod za celkem 545 milionů korun. Na 40 procent škod je zlikvidováno a lidem postiženým povodní byla odeslána pojistná plnění.

Především v posledních dnech postupně přibývají velké škody, které hlásí obce, podnikatelé, zemědělci i průmyslové podniky. Právě u nich pravděpodobně budou škody nejvyšší. Celkem by velká voda mohla klientům Generali způsobit 4000 škod za 650 milionů korun, upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK