Prodej nových domů v USA byl v květnu nejvyšší za pět let

25.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. června (ČTK) - Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech vzrostl v květnu proti předešlému měsíci o 2,1 procenta a dosáhl nejvyšší úrovně za téměř pět let. Výrazně se také zvýšily ceny prodávaných domů, oznámilo dnes ministerstvo obchodu USA. Dnešní údaje znovu dokládají výrazné oživování amerického trhu obytných realit.

V celoročním přepočtu se minulý měsíc prodalo 476.000 nových domů, což bylo nejvíce od července 2008. Ekonomové podle agentury Reuters očekávali, že prodej dosáhne 462.000, a zůstane tak zhruba na dubnové úrovni. V meziročním srovnání prodej vzrostl o 29 procent. Stále je ale pod úrovní kolem 700.000, kterou ekonomové považují za známku zdravého trhu.

Střední hodnota ceny prodávaných domů vzrostla v meziročním srovnání o 3,3 procenta na 263.900 dolarů (5,2 milionu Kč), proti dubnovému rekordu ale o tři procenta klesla. Výrazný cenový růst ukázala dnes i zpráva výzkumných organizací Standard & Poor's a Case-Shiller, podle níž ceny rodinných domů v dubnu rostly nejrychleji za sedm let.

Trh obytných realit je jednou z klíčových součástí americké ekonomiky. Loni se začal po dlouhé stagnaci postupně zotavovat a poprvé od roku 2005 přispěl k růstu americké ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK