Irská ekonomika se vrátila do recese

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 27. června (ČTK) - Irská ekonomika se v prvním čtvrtletí vrátila do recese. Hrubý domácí produkt se snížil o 0,6 procenta po poklesu o 0,2 procenta v předchozích třech měsících. Nejnovější údaje tak podle agentury Reuters naznačují, že hospodářské oživení z finanční krize bude pomalejší, než se předpokládalo. Recese je obvykle definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

V celém loňském roce irská ekonomika podle revidovaných údajů stoupla pouze o 0,2 procenta, namísto původně předpokládaného nárůstu o 0,9 procenta. Irská vláda letos počítá se zrychlením tempa růstu na zhruba 1,5 procenta.

Irsko se v listopadu 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranném úvěru ve výši 85 miliard eur (asi 2,2 bilionu Kč). V březnu irská vláda prodala své první desetileté dluhopisy od získání pomoci, což byl podle MMF další důležitý krok k úplnému návratu země na dluhopisové trhy. Fond nicméně v dubnu upozornil, že hospodářské vyhlídky Irska zůstávají velmi nejisté.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK