RWE: Gazprom vrátí část plateb za dodávky plynu, rozhodl arbitr

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Ruský koncern Gazprom údajně vrátí část plateb německé skupině RWE za dodávky zemního plynu z minulých let. Ve sporu ohledně dlouhodobých smluv mezi oběma podniky podle RWE rozhodl arbitr o změně výpočtu cen, které mají lépe odrážet podmínky na trhu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny RWE v Česku Martin Chalupský.

"Ve svém závěrečném rozhodnutí tribunál přiznal nárok RWE na náhradu plateb uhrazených od května 2010 a upravil nákupní cenový vzorec ve smlouvě zavedením cenové indexace, která podle tribunálu odráží příslušné podmínky na trhu s plynem v době cenové revize v květnu 2010," uvedl Chalupský.

Na počátku měsíce agentury informovaly o tom, že jednání mezi německou energetickou firmou RWE a ruským plynárenským gigantem Gazprom o mimosoudním urovnání zkrachovala. Záležitost se proto podle tehdejšího vyjádření Gazpromu přesunula k arbitrážnímu soudu ve Vídni.

Smlouvy na plyn jsou pro evropské energetické firmy velký problém. Většina společností uzavřela s dodavateli jako Gazprom a Statoil dlouhodobé dohody v době, kdy ceny byly vysoké. Nyní však musí prodávat plyn konečným zákazníkům za nižší tarify. Proto se snaží vyjednat snížení svých nákupních cen.

Gazprom již loni v prosinci uvedl, že dává přednost mimosoudnímu urovnání s RWE a firmy doufaly, že se jim podaří uzavřít dohodu v první polovině letošního roku. Gazprom se dohodl na snížení ceny s většinou svých velkých klientů, kromě RWE.

RWE nyní podle Chalupského analyzuje detaily nového rozhodnutí a jeho důsledky. O finančních dopadech chce informovat v krátké době.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK