Fed schválil přísnější pravidla kapitálové přiměřenost bank

02.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. července (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) dnes schválila přísnější pravidla kapitálové přiměřenosti. Banky by podle nich měly držet větší objem kvalitnějšího kapitálu, aby dokázaly lépe ustát neočekávané ztráty. Opatření mají zabránit opakování finanční krize z let 2007 až 2009. Fed ale kromě toho otevřel dveře k ještě přísnějším regulím pro největší americké finanční instituce.

Pravidla kapitálové přiměřenosti od bank požadují, aby zvýšily své kapitálové rezervy proti objemu úvěrů, které poskytly, či proti objemu riskantních investic, které učinily. Opatření jsou součástí mezinárodní dohody o pravidlech kapitálové přiměřenosti známé jako Basilej III.

Banky proti změnám brojily a tvrdily, že by mohly narušit jejich schopnost poskytovat úvěry. Experti ale uvádějí, že většina velkých bank již své kapitálové rezervy zvýšila.

Fed nová pravidla schválil jednomyslně. Kromě něj je ale ještě budou muset schválit americká Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) a Úřad pro bankovní dohled (OCC).

Fed kromě toho dnes předložil plán budoucí reformy amerických bank, který jde nad rámec mezinárodních dohod. Podle činitelů Fedu jsou dodatečná pravidla nutná, protože celosvětová dohoda Basilej III na posílení stability bank nešla dostatečně daleko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK