Britská centrální banka s novým guvernérem politiku nezměnila

04.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. července (ČTK) - Měnový výbor britské centrální banky dnes podle očekávání ponechal svoji měnovou politiku zcela beze změny. Banka nebude pumpovat do ekonomiky nové peníze a ponechala hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Dnešního zasedání se poprvé účastnil nový guvernér Mark Carney.

Pouze dva z více než 50 ekonomů dotazovaných minulý týden agenturou Reuters očekávali, že by banka na svém červencovém zasedání přijala nějaké změny. Zhruba 40 procent dotazovaných se domnívá, že by banka mohla ještě v letošním roce obnovit program nákupu dluhopisů.

Centrální banka od roku 2009 napumpovala v rámci programu nákupu dluhopisů do ekonomiky 375 miliard liber (11,4 bilionu Kč). Bank of England dluhopisy nakupuje od finančních institucí z nově natištěných peněz v naději, že dodatečné peníze podpoří poskytování úvěrů a pomohou ekonomice k růstu. Velkým zastáncem programu byl bývalý guvernér Mervyn King, který pro další nákup dluhopisů hlasoval i na předchozím zasedání. Z dalších osmi členů měnového výboru se ale k němu přidali pouze dva.

Carneyho příchod do čela centrální banky tento týden byl oslavován jako začátek nové éry. Většina analytiků ale nečekala, že by okamžitě po svém příchodu zavedl výrazné změny. Nejdříve očekávají nějakou změnu až na srpnovém zasedání.

Poslední statistiky z Británie byly nečekaně příznivé, včetně zpráv o aktivitě ve zpracovatelském sektoru a sektoru služeb. Mnoho ekonomů tak odhaduje, že tempo ekonomického růstu Británie by mohlo být ve druhém čtvrtletí dvojnásobné ve srovnání s prvními třemi měsíci roku, kdy činilo 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK