Gartner: Počítačový trh zažívá nejdelší pokles v historii

11.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco (USA) 11. července (ČTK) - Celosvětové dodávky osobních počítačů se ve druhém čtvrtletí meziročně propadly o téměř 11 procent na 76 milionů kusů. Uvedla to výzkumná společnost Gartner. Upozornila, že počítačový trh nyní zažívá nejdelší pokles ve své historii, protože dodávky se snížily již páté čtvrtletí za sebou. Jedničkou na trhu se ve druhém čtvrtletí stala čínská firma Lenovo, která v dodávkách mírně předstihla amerického konkurenta Hewlett-Packard.

Osobní počítače nyní čelí ostré konkurenci ze strany počítačových tabletů. Společnost Gartner již dříve uvedla, že počítačové tablety se v příštích letech stanou nejdůležitějším digitálním zařízením a v dlouhodobém horizontu vytlačí osobní počítače.

Klesající poptávka po osobních počítačích podle firmy Gartner není přechodným trendem, ale odráží dlouhodobou změnu v chování spotřebitelů. K rychlému růstu popularity počítačových tabletů přispívá mimo jiné pokles cen těchto přístrojů.

Společnost Lenovo ve druhém čtvrtletí prodala téměř 12,7 milionu osobních počítačů, takže její tržní podíl činil 16,7 procenta. Těsně za ní skončil s podílem 16,3 procenta rival Hewlett-Packard. Třetí místo obsadila americká firma Dell, jejíž podíl dosáhl 11,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK