Prognóza: HDP kvůli propadu ve čtvrtletí letos klesne o 0,8 pct.

11.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Neočekávaně velký propad HDP o 2,4 procenta v prvním čtvrtletí zhoršil ekonomické prognózy pro celý rok 2013. Za letošní rok by tak měla česká ekonomika klesnout o 0,8 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA). Po propadu v prvním čtvrtletí by mělo ve zbytku roku přijít oživení. Příští rok by měla ekonomika růst o 1,7 procenta, odhadla ČBA.

ČBA v dubnu ve své prognóze očekávala letos pokles ekonomiky o 0,2 procenta, zatímco v lednu předpovídala stagnaci.

"Meziroční propad HDP za první čtvrtletí se dostal ke 2,4 procenta, což je jeden z nejhorších výsledků v EU. Ve zbytku roku však očekáváme mezičtvrtletní růst, daný snížením propadu soukromé spotřeby a oživením exportu. Nejistotu do dalšího ekonomického vývoje ovšem vnáší nestabilní politická situace," uvedl jeden z autorů prognózy hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Navzdory dosavadnímu letošnímu propadu je stále reálné, aby se česká ekonomika přiblížila prognózované hodnotě poklesu HDP o 0,8 procenta. Hloubku propadu v prvním kvartálu totiž významně ovlivnil pokles zásob, který by měl být ale v dalším období korigován.

Některé ekonomické ukazatele se během prvního čtvrtletí chovaly pozitivně. O něco lépe, než se předpokládalo, se vyvíjela například spotřeba domácností. V následujících měsících by pozitivní roli mohl hrát i export, který se stane nejspíše hlavním motorem růstu české ekonomiky v nadcházejícím období. Přestože prognóza týkající se eurozóny jako celku byla revidována směrem dolů, vývoj v Německu, které je největším exportním partnerem, by měl být výrazně lepší.

"Kladnou roli může hrát i nižší než původně očekávaný vývoj inflace, který by mohl zlepšit reálné příjmy domácností. Na druhé straně ale nelze očekávat výraznější oživení spotřeby, a to z důvodu mírného růstu nezaměstnanosti," dodala hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, další autorka prognózy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK