Lincoln CZ startuje v Chodově stavbu čtvrté haly za 250 mil. Kč

11.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chodov (Sokolovsko) 11. července (ČTK) - Už čtvrtou halu na výrobu centrálních mazacích systémů začala dnes stavět v Chodově firma Lincoln CZ, člen švédské skupiny SKF. Jde o investici za 250 milionů Kč, z čehož pětinu má tvořit technologie. Největší zaměstnavatel na Chodovsku, kde žije 22.000 obyvatel, by měl za rok, kdy nová továrna začne vyrábět, přibrat k současným 300 zaměstnanců 30 pracovníků, 90 procent z Chodova a okolí. ČTK to řekl Martin Zvěřina, výrobní šéf Lincoln CZ.

Do tří let chce firma přijmout až 150 zaměstnanců. Na sociálně problémovém Sokolovsku, kde je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v Karlovarském kraji, jde o silný podnik, který se rozvíjí 18 let. Dosud investoval téměř 150 milionů korun. Po dostavbě nové haly v květnu 2014 bude mít ještě volnou třetinu plochy na další rozvoj, tedy více než jeden hektar pozemku. Nová hala rozšíří firmu na dvojnásobek, tedy na 16.000 metrů čtverečních. "SKF rozhodla, že pobočka v Chodově se stane nejvýznamnějším závodem pro výrobu mazacích systémů v Evropě," uvedl Jaroslav Rejcha z firmy. Díky tomu mohla nová investice začít.

Podnik díky nové investici zdvojnásobí obchodní obrat na více než 300 milionů korun ročně. Veškerá produkce jde na export. "Máme dva zákazníky SKF Berlín a Lincoln Waldorf a ti vyváží do celého světa. Centrální mazací systémy se používají ve všech průmyslových sférách, od strojírenství přes těžařství po stavební stroje a automobily. K mazanému místu přivádějí olej nebo vazelínu," uvedl. Jde hlavně o různě veliká čerpadla, přičemž v Chodově se vyrábějí menší druhy do 20 litrů, které jdou nejvíce na odbyt. Recese, která začala v roce 2009, nepominula. Aktuální odhad německého strojírenského svazu potvrdil pokles průmyslové výroby v Německu.

Chodovský závod je jediným závodem Lincolnu v ČR. Před 18 lety začínal s 15 lidmi. "Co se týče Lubrication Business Unit (mazací systémy), tak jsme jediní ve východní Evropě. Celá tato divize má po světě 4000 zaměstnanců," uvedl. Koncern SKF zaměstnává 45.000 lidí.

Polovina zaměstnanců v Chodově, kteří montují a obrábějí, jsou ženy. "I když je recese a nedostatek práce, strojaři se shání hodně těžko," uvedl Zvěřina. Průměrný plat je 23.000 korun hrubého. "Hlídáme si, abychom byli nad průměrem v regionu," uvedl Rejcha.

Chodov s 15.000 obyvateli už měl průmyslovou zónu v roce 1995. Nyní tam působí šest firem s 800 pracovníky. "Nastartovala ji právě firma Lincoln," řekl starosta Josef Hora. Zóna podle něj dlouhodobě drží nízkou míru nezaměstnanosti kolem devíti procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK