Dolar po komentářích šéfa Fedu Bernankeho oslabuje

11.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. července (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích prudce klesal. Jedním z hlavních důvodů byly středeční komentáře šéfa tamní centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který naznačil, že Fed se v nejbližší době nechystá omezit program podpory ekonomiky v podobě masivních nákupů dluhopisů.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru vykazovalo růst o 0,3 procenta na 1,3047 USD, k jenu však 0,5 procenta ztrácelo a nacházelo se blízko 128,88 JPY. Dolar vůči jenu klesal o 0,8 procenta na 98,77 JPY, zatímco dolarový index, který měří vývoj dolaru vůči koši šesti hlavních měn, klesl o jedno procento na 82,162 bodu. Na počátku týdne naopak vystoupil až na tříleté maximum 84,753 bodu.

Bernanke ve středu prohlásil, že ekonomika Spojených států nadále potřebuje podporu v podobě nízkých úrokových sazeb. Hospodářský růst nyní brzdí vyšší daně a škrty v rozpočtových výdajích, zatímco nezaměstnanost zůstává vysoko. Bernanke tak naznačil, že Fed se nechystá začít omezovat svůj program nákupu dluhopisů.

Podobně zápis z červnového zasedání Fedu ukázal, že někteří představitelé banky nechtějí s omezováním současných stimulačních opatření příliš spěchat.

Ministerstvo práce USA dnes oznámilo, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden rostl. Nicméně výše počtu nových žádostí naznačuje, že stav trhu práce se zlepšuje a míra nezaměstnanosti by mohla dál klesat.

Ke ztrátám dolaru vůči jenu dnes přispělo rozhodnutí japonské centrální banky ponechat svoji měnovou politiku beze změny. Banka rovněž zveřejnila své nejoptimističtější hodnocení ekonomiky za dva a půl roku. Analytici se však domnívají, že pokles kurzu dolaru nebude trvat dlouho.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK