Průmyslová výroba v eurozóně i EU v květnu klesla

12.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. července (ČTK) - Průmyslová výroba v eurozóně se v květnu meziměsíčně snížila o 0,3 procenta po předchozích třech nárůstech za sebou. V celé Evropské unii se produkce propadla dokonce o 0,6 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že výroba v eurozóně vykáže za květen pokles o pouhých 0,2 procenta. V meziročním srovnání se produkce v eurozóně propadla o 1,3 procenta po dubnovém poklesu o 0,6 procenta.

Evropská ekonomika se nadále potýká s negativními dopady dluhové krize. Mezinárodní měnový fond tento týden předpověděl, že hrubý domácí produkt eurozóny se v letošním roce sníží o 0,6 procenta, tedy stejným tempem jako loni. V předchozí prognóze přitom počítal se zpomalením poklesu na 0,4 procenta.

Viceprezident Evropské centrální banky (ECB) Vítor Constancio dnes upozornil, že eurozónu pravděpodobně čeká delší období pomalého hospodářského růstu. Dodal, že měnová politika ECB bude muset ještě dlouhou dobu zůstat uvolněná.

ECB již ve čtvrtek ve své měsíční zprávě předpověděla, že její klíčová úroková sazba zůstane po delší dobu na současném rekordním minimu, nebo se dokonce ještě sníží. Minulý týden banka ponechala sazbu beze změny na 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK