Rusko chce splatit ČR zbytek dluhu, nejspíše půjde o 130 mil. Kč

16.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 16. července (ČTK) - Ruský premiér Dmitrij Medveděv nařídil ministerstvu financí, aby dojednalo s Českem splacení zbývajícího dluhu osmi milionů dolarů (159,2 milionu korun), který má Moskva u Prahy ještě z dob existence Sovětského svazu. Podle ruských webů o tom informovala tisková služba vlády s tím, že by Rusové ve skutečnosti měli zaplatit jen 80 procent z uvedené částky.

Příslušné nařízení předsedy vlády obsahuje požadavek, aby ministerstvo financí ve spolupráci s ministerstvem zahraničí a s finančními institucemi zahájilo jednání s českou stranou o vyrovnání dluhu. Ruská strana chce podle dokumentu závazek splnit jednorázovou platbou 80 procent celkové sumy, což je 6,5 milionu dolarů (asi 130 milionů korun). Po vyrovnání tohoto dluhu by měly být veškeré pohledávky Prahy vůči Moskvě považovány za vyřízené.

Ruské ministerstvo financí podobné dohody letos již podepsalo se Slovenskem, kterému má vyplatit 1,7 miliardy dolarů, a se Srbskem, jež dostane 289 milionů dolarů. Do konce roku pak ministerstvo chce uzavřít takové dohody ještě s Černou Horou a s Finskem.

Sever dp.ru poznamenal, že zahraniční zadluženost Sovětského svazu rostla v 80. letech v souvislosti se zhoršením obchodní bilance. Moskva zejména na Západě kupovala spotřební zboží, zatímco ven exportovala suroviny, především ropu a plyn. V roce 1980 zahraniční dluh SSSR činil 25,2 miliardy dolarů, zatímco v době rozpadu svazu v roce 1991 dosáhl 67,9 miliardy dolarů. Většinu dluhů po zániku SSSR převzalo Rusko.

Ruský dluh vůči České republice na přelomu století podle dostupných údajů dosahoval částky přes tři miliardy dolarů. Vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo.

Někdejší vláda premiéra Miloše Zemana naprostou většinu dluhu prodala společnosti Falkon Capital za přibližně 750 milionů dolarů, podle některých expertů nepříliš výhodně. Poslední splátku od Falkon Capital obdrželo české ministerstvo financí podle listu E15 loni v létě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK