Nokia výrazně snížila ztrátu, prodala ale méně, než se čekalo

18.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 18. července (ČTK) - Finský výrobce mobilních telefonů Nokia prodal ve druhém čtvrtletí méně přístrojů, než se čekalo, i když proti prvnímu kvartálu prodej bývalé jedničky na světovém trhu silně stoupl. Ztráta Nokie se výrazně snížila, tržby ale stále prudce klesají. Plyne to z dnešní firemní zprávy.

Nokia dodala zákazníkům od dubna do června 7,4 milionu chytrých telefonů Lumia, což proti prvnímu čtvrtletí znamenalo nárůst o 32 procent, Analytici ale podle ankety agentury Reuters čekali odbyt 8,1 milionu přístrojů. Prodej běžných mobilních telefonů dosáhl 53,7 milionu, což bylo 2,5 milionu pod odhady.

Čistá ztráta Nokie klesla za čtvrtletí na 227 milionů eur (5,9 miliardy Kč) z úrovně 1,4 miliardy eur o rok dříve. Tržby se propadly o 24 procent na 5,7 miliardy eur. Akcie firmy na helsinské burze oslabily o tři procenta.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se stále příliš nedaří na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.

hp šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK