Francouzský parlament schválil reformu bankovního sektoru

18.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 18. července (ČTK) - Francouzský parlament dnes schválil rozsáhlou reformu bankovního sektoru, která má pomoci předcházet finančním krizím a lépe bránit zájmy daňových poplatníků. Nový zákon podle agentury DPA například nařizuje bankám, aby oddělily rizikové obchodní aktivity od tradičních úvěrových operací.

Banky budou muset rovněž poskytovat podrobné informace o svých zahraničních aktivitách. Cílem tohoto kroku je omezit využívání takzvaných daňových rájů.

Reforma bankovního sektoru byla jedním z volebních slibů francouzského prezidenta Françoise Hollandea. Ten doufá, že reforma sníží využívání bankovních vkladů ke spekulacím.

Cílem reformy je také zajistit, aby banky platily za své chyby a nebyly zachraňovány penězi z kapes daňových poplatníků. Na záchraně bank se mají v první řadě podílet jejich akcionáři. Nový zákon také počítá s vytvořením záchranného fondu, který budou financovat samotné banky.

Zákon zahrnuje i vytvoření nového úřadu, který bude mít za úkol identifikovat a řešit podobné cenové bubliny, jaké se v minulých letech objevily na realitních trzích. Tyto bubliny po splasknutí těžce poškodily řadu bank po celé Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK