Severní Morava – to nejsou jen černé doly

22.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Krásná dovolená nemusí být je u moře. Také v našich luzích a hájích se najdou nádherná místa, kde stojí za to strávit dovolenou. Tentokrát se vás pokusíme nalákat k návštěvě Jeseníků a Beskyd.

Téma týdne: Dovolená v Česku nemá chybu

Čas dovolených je již sice v plném proudu, přesto se najde dost těch, kteří letos zatím na dovolené nebyli a přemýšlí, kam že by ještě mohli vyrazit. Co takhle poznat krásy České republiky? Vždyť dovolená v Česku nemá chybu. Celý tento týden vám představujeme jednotlivé oblasti, kde rozhodně dovolená stojí za to. Ačkoliv většina lidí zná Jeseníky a Beskydy hlavně v zimě, kam vyrážejí na sjezdovky a běžky, přesto i v létě je zde nejen spousta sportovního, ale dokonce i kulturního vyžití.

Jeseníky

Jedno z míst s nejčistším ovzduším ve střední Evropě se nachází právě v Jeseníkách. A o tom, že Jeseníky jsou krásné stejně v létě jako v zimě není určitě pochyb. Připomeňme za všechna ta krásná místa Praděd, Červenohorské sedlo, Petříkov, Mravenečník, Dlouhé stráně, Ovčárna, Ramzová a další a další.

No a pokud vás výlety po okolí omrzí, nabízí se spousta dalších příležitostí jak volný čas aktivně prožít – zkusit můžete billiard, squash, bowling či kuželky, dokonce i horské minikáry, vyjížďky na koni, koupaliště a kryté bazény, minigolf, tenis, no a samozřejmě také diskotéky, kina či divadla. A co ceny? Tak například v Bowlingovém centru Bruntál zaplatíte od 160 do 200 Kč za 60 minut hry dle denní doby. Horské minikáry najdete na Ramzové (1 jízda 50 Kč) a v Koutech nad Desnou (1 jízda 30 Kč). Minigolf můžete navštívit v Jeseníku nebo v Šumperku – vstupné 20 Kč. Jedna hodina projížďky na koních s instruktorem v lázních Jeseník vás přijde na 250 Kč a projížďka na ponících 160 Kč.

Ubytování
K dispozici je nepřeberné množství ubytovacích kapacit. Přespat můžete v penzionu, hotelu, chatě a chalupě, v apartmánu, na privátu, také v turistické ubytovně či motelu. Ceny ubytování v létě bývají nižší než v zimě. V penzionech se pohybují kole, 200-300 Kč za osobu/den. Hotely jsou již o něco dražší. Cena se zde pohybuje od 350 Kč za osobu/den. S polopenzí však již zaplatíte kolem 500 Kč.

Doprava
Autem – z Brna je nejlépe vydat se po dálnici na Vyškov – Prostějov – Olomouc a pokračovat přes Litovel, Zábřeh až do Šumperku a podle toho, kam jedete pokračovat například do Jeseníku či Bruntálu. Trasa z Brna je dlouhá asi 190 km a zabere vám zhruba dvě hodiny. Z Prahy je to ale o něco dál. Celková trasa je asi 230 km. Z Prahy se vydejte směrem na Poděbrady, Chlumec n. C., Hradec Králové, Vamberk, Králíky a přímo do Jeseníku.
Vlakem – cesta vlakem není zrovna pohodlná. Z Brna se dostanete rychlíkem do Olomouce, zde přestoupíte na rychlík do Zábřehu a odtud osobním vlakem do Jeseníku. Na cestě strávíte více než 4 hodiny a cena je 250 Kč. Z Prahy je to sice jednodušší, zato však delší a tím pádem i dražší. Rychlíkem musíte do Zábřehu a zde přestoupíte na osobní vlak nebo rychlík do Jeseníku. Celková doba je 5 hodin a cena 294 Kč.
Autobusem – z Prahy ale jezdí i přímý autobusový spoj do Jeseníku. Cesta trvá necelých 5 hodin a cena je 238 Kč. Z Brna jezdí autobus přímo do Šumperka a odtud samozřejmě do Jeseníku. Cesta trvá 4 hodiny a cena je 170 Kč.

Beskydy

Moravskoslezské Beskydy jsou v oblasti turistického ruchu synonymem přírody, poskytující krásné prostředí po celý rok, široké škály nabídky programů sportovních, kulturních i společenských a také kvalitních služeb návštěvníkům. Vydat se můžete okolo Frýdku Místku, podívat se můžete za Janáčkem do jeho Hukvald či vylézt na Smrk k dispozici je i několik cyklotras. Lanovku se můžete vydat na Pustevny. Jednotlivá jízda stojí 40 Kč a zpáteční 70 Kč.

Beskydy a jejich podhůří jsou také oblastí s dochovanými stavebními památkami, mezi kterými vyniká unikátní soubor lidových staveb, z nichž nejstarší pochází z 1.poloviny 16. století, poslední byly postaveny ve třicátých letech 20. století. Nejzajímavější můžete spatřit v Bukovci, Nýdku, v Dobré Morávce, Hodslavicích no a samozřejmě v Rožnově p. Radhoštěm či ve Velkých Karlovicích.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky