Prodej nových domů v USA v červnu vzrostl na pětileté maximum

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. července (ČTK) - Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech vzrostl v červnu na pětileté maximum a zaznamenal nejvyšší meziroční přírůstek za 21,5 roku. Dnešní údaje ministerstva obchodu USA naznačují, že americký trh obytných realit nadále roste a zatím příliš nepociťuje tlak zvýšených hypotečních úroků.

Prodej nových domů se proti květnu zvýšil o 8,3 procenta na celoroční tempo 497.000, nejvyšší úroveň od května 2008. Překonal tím odhady ekonomů, kteří podle agentury Reuters čekali zvýšení jen na 482.000. V meziročním srovnání prodej vzrostl o 38,1 procenta, což byl nejvyšší nárůst od ledna 1992. Je ale stále pod úrovní kolem 700.000, kterou ekonomové považují za známku zdravého trhu.

Trh nových domů zaznamenal růst třetí měsíc po sobě a nabírá na síle i přes nedávný vzestup dlouhodobých tržních úrokových sazeb, který se přímo promítá do hypotečních úroků. Minulý týden průměrná úroková sazba na 30letou hypotéku dosáhla 4,37 procenta, což bylo celý procentní bod nad úrovní z počátku května.

Střední hodnota ceny prodávaných domů minulý měsíc klesla. Proti předešlému měsíci se snížila o zhruba 13.000 dolarů na 249.700 USD (4,9 milionu Kč).

Prodej starších obytných domů v červnu podle zprávy z minulého týdne mírně klesl a sestoupil z květnového maxima za tři a půl roku. Průměrná cena domu ale stoupla na pětileté maximum.

Trh obytných realit je jednou z klíčových součástí americké ekonomiky. Loni se začal po dlouhé stagnaci postupně zotavovat a poprvé od roku 2005 přispěl k růstu americké ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK