Zestátněná španělská Bankia má pololetní zisk 200 milionů eur

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 25. července (ČTK) - Zestátněný španělský bankovní ústav Bankia vytvořil v prvním pololetí zisk 200 milionů eur (5,2 miliardy Kč), což bylo podstatně méně, než se čekalo. Plyne to z dnešního sdělení banky. Bankia za loňský rok utrpěla čistou ztrátu 19,2 miliardy eur, nejvyšší, jakou kdy nějaká španělská společnost měla, a musel ji zachraňovat stát.

Analytici podle agentury Reuters odhadovali pro první pololetí zisk 246 milionů eur. Bance se proti loňskému roku propadly o 36 procent čisté úrokové výnosy, tedy rozdíl mezi výnosy z úvěrů a úroky placenými z vkladů.

Od vypuknutí finanční krize, která odhalila rozsah realitní "bubliny" ve Španělsku, Bankia nahromadila obrovská "toxická" aktiva, vesměs v podobě nedobytných úvěrů do nemovitostí. Zbavila se jich tak, že je převedla do "špatné banky", kterou pro tento účel vytvořil stát.

Bankii převzala loni v květnu španělská vláda. Záchrana banky pak donutila kabinet požádat o pomoc pro španělské banky ze záchranného fondu eurozóny v celkové sumě asi 40 miliard eur, z toho Bankia dostala 18 miliard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK