Nálada podnikatelů v Německu se třetí měsíc v řadě zlepšovala

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. července (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v červenci třetí měsíc za sebou zlepšovala. Výsledky průzkumu, které dnes zveřejnil výzkumný institut Ifo, naznačují, že největší evropská ekonomika po slabém výkonu na začátku letošního roku nabírá na síle. Na německé ekonomice je závislá řada českých firem.

Index podnikatelské nálady se v červnu zvýšil na 106,2 bodu z červnových 105,9 bodu. Mírně tak překonala odhad analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali zvýšení na 106,1 bodu.

"Podnikatelská nálada je celkově docela rozumná, i když boom asi pozorovat nebudeme. Ve druhé polovině roku by zotavování mohlo pokračovat," uvedl podle Reuters expert Ralph Solvenn ze společnosti Commerzbank.

Analytik David Brown ze společnosti New View Economics se domnívá, že německá ekonomika začíná díky vývozu a rostoucí důvěře spotřebitelů nabírat na rychlosti. Pokud bude zlepšování pokračovat tímto tempem, mohl by podle něj hospodářský růst Německa v tomto roce dosáhnout jednoho procenta.

Německá ekonomika se v prvním čtvrtletí díky soukromé spotřebě těsně vyhnula recesi, tedy dvěma čtvrtletím poklesu po sobě. Hrubý domácí produkt se v srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 0,1 procenta. Meziročně však ekonomika klesla o 1,4 procenta. Ifo před měsícem snížil svůj odhad letošního růstu německého hospodářství na 0,6 procenta z prosincové předpovědi 0,7 procenta. Zůstal tak optimističtější než vláda i německá centrální banka, které čekají v tomto roce růst o 0,5 respektive o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK