Britská ekonomika zrychlila růst na dvojnásobné tempo 0,6 pct

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. července (ČTK) - Britská ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila mezičtvrtletní růst na 0,6 procenta, dvojnásobné tempo proti prvnímu čtvrtletí. Posílily ji výdaje spotřebitelů i podniků. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt zvýšil o 1,4 procenta, nejvíce od počátku roku 2011.

Zrychlení růstu je úlevou pro vládu, a zejména ministra financí George Osborna, který odolává tlaku levicové opozice i Mezinárodního měnového fondu, aby chabou ekonomiku podpořil vyššími výdaji. Vláda bude moci díky oživení růstu zachovat dosavadní politiku ozdravování veřejných financí.

Ve druhém čtvrtletí vykázaly vzestup všechny hlavní sektory - průmysl, zemědělství, stavebnictví i služby, což se stalo poprvé od třetího čtvrtletí roku 2010. Průmyslová produkce vzrostla o 0,6 procenta a stejným tempem rostl sektor služeb, který se na ekonomice podílí téměř 80 procenty.

Výkon britské ekonomiky zůstal na konci druhého čtvrtletí 3,3 procenta pod úrovní prvních tří měsíců roku 2008, předtím než Británie stejně jako další vyspělé země světa sklouzly kvůli globální finanční krizi do hluboké recese. Do další recese se loni v důsledku dluhové krize propadla eurozóna, která se z ní zřejmě vymaní až v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK