Americká prokuratura obvinila známý investiční fond SAC z podvodů

25.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. července (ČTK) - Americká prokuratura dnes obvinila investiční fond SAC Capital Advisors z podvodů. Podle žaloby, které předcházelo téměř sedmileté vyšetřování, vydělala jedna z nejznámějších firem na Wall Street nelegálně stovky milionů dolarů.

Zakladatelem a šéfem SAC je věhlasný finančník Steven Cohen. Toho americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) již minulý týden obvinila, že nedokázal zabránit takzvanému insider tradingu, tedy zneužití neveřejných informací při obchodování na burze.

SAC spravuje aktiva v hodnotě přes 15 miliard dolarů (zhruba 300 miliard Kč). Fond podle žaloby zhruba v letech 1999 až 2010 získával neveřejné informace o podnicích obchodovaných na burzách, s jejichž pomocí zvyšoval své příjmy.

Cohen podle komise selhal při kontrole dvou zaměstnanců, kteří již čelí obvinění z insider tradingu. Kvůli němu se prý firma vyhnula ztrátám přes 275 milionů dolarů. Insider trading patří k nejzávaznějším kriminálním deliktům finanční povahy.

Oba pracovníci údajně Cohenovi naznačili, že mají k dispozici neveřejné informace. Místo, aby je nahlásil úřadům, Cohen jednoho z pracovníků za obchody založené na těchto informacích pochválil a druhému udělil odměnu devět milionů dolarů. Cohen považuje obvinění za nepodložená a hodlá proti nim bojovat.

Zaměstnanci Mathew Martoma a Michael Steinberg obvinění z insider tradingu již dříve odmítli. V listopadu je podle agentury AP čeká soudní proces. Cohen patří mezi nejznámější postavy amerického finančního sektoru a mezi nejbohatší lidi na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK