Reuters: Eurozóna schválila uvolnění další pomoci Řecku

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Atény 26. července (ČTK) - Úředníci, kteří pracují pro ministry financí eurozóny dnes umožnili vyplatit další peníze ze záchranného úvěru pro Řecko. Sdělily to zdroje z eurozóny, na které se odvolává agentura Reuters. Další část finanční pomoci prý do Řecka zamíří po schválení v jednotlivých členských státech v pondělí. Země má celkem dostat zhruba 5,8 miliardy eur (150,2 miliardy Kč).

Poslanci této zadlužené jihoevropská země ve čtvrtek schválili nový daňový zákon a poslední kroky k dokončení kontroverzního přesunu státních úředníků. Šlo o poslední část legislativy, jejíž přijetí po Aténách žádali mezinárodní věřitelé, tedy Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF), aby zemi mohli poskytnout další část ze záchranného programu.

Zdroje Reuters uvedly, že náměstci ministrů financí eurozóny uvolnění platby schválili na telekonferenci dnes dopoledne.

"Schválení již bylo učiněno, postupy na úrovni států budou dokončeny do pondělního poledne," sdělil nejmenovaný činitel.

Německo tento týden podle vládních dokumentů odložilo uvolnění dalších finančních prostředků Řecku na pondělí, aby zajistilo, že budou splněny všechny podmínky. Uvolnění další části pomoci je ale podle činitelů teď už jen formalita.

Atény mají od věřitelů slíbeno celkem 240 miliard eur a zatím obdržely zhruba 90 procent této částky. Trojka mezinárodních věřitelů se do Atén vrátí na podzim, aby zjistila, zda vláda bude potřebovat další úspory ke splnění rozpočtových cílů pro roky 2015 a 2016. Vládní koalice však další úspory odmítá, protože vůči pomoci narůstá odpor. Země je již šestým rokem v recesi a míra nezaměstnanosti se blíží rekordním 27 procentům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK