Kraje dostanou více peněz na odstraňování povodňových škod

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Kraje mohou získat na obnovu majetku poškozeného červnovými záplavami až 85 procent nákladů. Dosud mohly žádat jen o polovinu. Navýšení v rámci Strategie obnovy území schválila na dnešním jednání vláda. Reálně tak od ministerstva pro místní rozvoj (MMR) dostanou podle dosud hlášených škod navíc 35 milionů korun, celkem tedy 84 milionů korun.

Obce, které dostávají až 90 procent nákladů na obnovu majetku, mohou podle schválené Strategie obnovy území získat až 866 milionů korun. Celkem tak MMR na obnovu obecního a krajského majetku poškozeného povodněmi vyčlenilo až 950 milionů korun.

Dotace na obnovu území budou moci samosprávy využít na opravy svých školských, sociálních, sportovních, zdravotnických a kulturních zařízen. MMR je pošle též na obnovu vodohospodářských staveb.

Ministerstvo pro místní rozvoj k 17. červenci evidovalo povodňové škody za 11,5 miliardy korun z šesti krajů. Mezi nimi však chybí Praha. "Pokud bychom započítali i ji, tak se povodňové škody vyšplhají až na 15 miliard korun," upřesnil ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK