Erste Bank splatila úvěrovou pomoc z doby finanční krize

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 8. srpna (ČTK) - Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank splatila celou pomoc z doby globální finanční krize v částce 1,76 miliardy eur (45,6 miliardy Kč), kterou jí v roce 2009 poskytl stát a soukromí investoři. Plyne to z dnešního sdělení společnosti, která ovládá Českou spořitelnu.

Krok Erste se všeobecně očekával, protože minulý měsíc banka získala prodejem akcií asi 660 milionů eur. V roce 2009 jí rakouský stát za akcie bez hlasovacích práv poskytl 1,22 miliardy aur a zbytkem přispěli soukromí investoři.

"Chováme velkou úctu k rakouské spolkové vládě, která podnikla rychlý zásah, a rádi bychom také poděkovali rakouským daňovým poplatníkům a soukromým investorům, kteří nám zachovali důvěru," uvedl ve sdělení banky její výkonný šéf Andreas Treichl.

Další rakouská banka BAWAG splatila z poskytnuté pomoci v sumě 550 milionů zatím jen 50 milionů eur, Skupina Raiffeisen zatím uvádí, že na splacení 1,75 miliardy eur má dost časi do konce roku 2017 a spěchat s tím nemíní.

Zisk Erste Group Bank v letošním prvním pololetí klesl meziročně o třetinu na 301,2 milionu eur (7,8 miliardy Kč), loňský pololetní výsledek ale vylepšily jednorázové vlivy. Česká spořitelna v letošním prvním pololetí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 0,8 procenta na 8,15 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK