Největší hypoteční agentura v USA ve čtvrtletí zdvojnásobila zisk

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. srpna (ČTK) - Největší americká hypoteční agentura Fannie Mae ve druhém čtvrtletí téměř zdvojnásobila čistý zisk na 10,1 miliardy dolarů (195 miliard Kč). Za vyšším ziskem podle managementu stojí oživení na americkém trhu s nemovitostmi, které zvýšilo ceny domů a bytů a snížilo objem nesplácených hypoték. Americká vláda Fannie Mae a jejího menšího sourozence Freddie Mac v roce 2008 zachránila před krachem a částkou skoro 188 miliard dolarů (asi 3,6 bilionu Kč) smazala jejich ztráty.

Fannie Mae a Freddie Mac kupují hypoteční úvěry od bank a dalších úvěrových institucí. Ty pak jako balíčky přemění na obligace garantované vládou, které nabízejí investorům. Agentury ale před lety tvrdě zasáhla krize na hypotečním trhu a obrovské ztráty z balíků rizikových hypoték, které masově nakupovaly, aby podpořily bydlení pro méně majetné.

Čistý zisk Fannie Mae ve druhém čtvrtletí vzrostl o 97 procent z více než pěti miliard dolarů ve stejném období před rokem. Proti letošnímu prvnímu čtvrtletí, kdy firma díky účetním krokům získala rekordních 58,7 miliardy dolarů, se ale zisk snížil.

Podle podmínek dohody o záchranném programu musí obě agentury většinu zisků vrátit daňových poplatníkům. Fannie Mae uvedla, že ministerstvu financí za pomoc vyplatí dividendu ve výši 10,2 miliardy dolarů. Až se tak stane - mělo by to být v září - bude mít splaceno 105 miliard USD z celkové pomoci 117,1 miliard USD, kterou z peněz daňových poplatníků dostala.

Freddie Mac čtvrtletní výsledky zveřejnil ve středu. Čistý zisk mu ve druhém kvartálu stoupl na pět miliard dolarů (97,7 miliardy Kč) ze tří miliard USD před rokem. Na rozdíl od svého většího souputníka ale překonal i výsledek prvního čtvrtletí, a dosáhl tak druhého nejvyššího zisku ve své historii. Příští měsíc tak vyplatí ministerstvu financí ze zisku za druhé čtvrtletí dividendu 4,4 miliardy USD. Tím bude mít splaceno 41,4 miliardy dolarů ze zhruba 71 miliard USD, které v rámci záchrany dostal.

Freddie Mac je po agentuře Fannie Mae druhou největší společností v USA, která s vládní podporou poskytuje finance na hypotéky. Obě vlastní či garantují zhruba polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány.

Americký prezident Barack Obama spolu s demokratickými a republikánskými členy Kongresu chtějí nechat obě agentury zavřít a vládní podíl na trhu s hypotékami snížit. Vláda v současnosti podporuje zhruba 90 procent trhu. Ve středu Obama řekl, že bude usilovat o to, aby Kongres balík opatření týkající se reformy trhu s bydlením schválil do konce roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK