ČSÚ: Ceny klesly v červenci meziměsíčně o 0,2 procenta

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Spotřebitelské ceny v červenci klesly proti předchozímu měsíci o 0,2 procenta. Zlevnily potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 1,4 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Analytici očekávali, že se inflace meziročně zvýší.

Meziměsíční pokles podle statistiků ovlivnilo především snížení cen zeleniny o 13,8 procenta, z toho cen brambor o 29 procent. Ceny ovoce klesly o 1,9 procenta, drůbeže o 2,1 procenta, vajec o 4,1 procenta a minerálních a pramenitých vod o 3,5 procenta.

Na zvyšování celkové úrovně cen působilo především zdražení rekreace a kultury, kde vzrostly sezónní ceny dovolených s komplexními službami proti červnu o 12,5 procenta.

Rozhodující vliv na meziroční vývoj měly ceny potravin a nealkoholických nápojů. Cena mouky vzrostla o 25 procent, mléka o deset procent, másla o 12,3 procenta, ovoce o 9,9 procenta a zeleniny o 29,7 procenta. Zvýšilo se čisté nájemné, vodné, stočné, ceny elektřiny, tepla a teplé vody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK