Průzkum: Důvěra investorů ve světovou ekonomiku výrazně stoupla

13.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. srpna (ČTK) - Důvěra investorů ve vyhlídky světové ekonomiky se výrazně zvýšila. Vyplývá to ze srpnového průzkumu společnosti Bank of America Merrill Lynch. Téměř tři čtvrtiny respondentů nyní předpokládají, že hospodářský růst během příštích 12 měsíců oživí. V červencovém průzkumu očekávala oživení jen zhruba polovina respondentů.

Investory sice nadále znepokojuje zpomalování růstu čínské ekonomiky, jejich obavy se však v tomto ohledu od minulého měsíce zmírnily. Další zpomalování růstu v Číně již čeká pouze třetina respondentů ve srovnání s dvěma třetinami v červenci.

Výrazně se zlepšilo rovněž hodnocení podmínek v eurozóně. Téměř 90 procent evropských investorů podle průzkumu počítá v příštích 12 měsících se zlepšením ekonomické situace eurozóny. Čím dál více respondentů předpokládá, že dluhovou krizi v regionu vyřeší spíše silnější hospodářský růst než opatření Evropské centrální banky.

Vzhledem ke zlepšujícím se hospodářským vyhlídkám eurozóny počítají investoři s růstem akcií v tomto regionu. "Současná výsledková sezona ukazuje, že oživení světové ekonomiky se odráží ve výkonech evropských podniků. Protože je eurozóna nejvíce podhodnoceným významným trhem, měl by být optimismus ohledně akcií v tomto regionu udržitelný," uvedl investiční analytik John Bilton ze společnosti Bank of America Merrill Lynch.

Průzkum podle firmy ukázal, že optimismus investorů ohledně eurozóny by podpořilo vytvoření plánované bankovní unie. Investoři by přivítali rovněž další strukturální reformy v okrajových zemích eurozóny.

Analytici předpokládají, že ekonomika eurozóny se ve druhém čtvrtletí vymanila z recese poté, co v prvním čtvrtletí klesla o 0,2 procenta. Údaje o vývoji hrubého domácího produktu eurozóny ve druhém čtvrtletí ve středu zveřejní statistický úřad Eurostat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK