Poptávka po zlatě ve druhém čtvrtletí klesla na čtyřleté minimum

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. srpna (ČTK) - Celosvětová poptávka po zlatě se ve druhém čtvrtletí propadla na čtyřleté minimum kvůli poklesu zájmu ze strany investorů a centrálních bank. Poptávka po zlatých špercích však prudce stoupla díky nižším cenám. Oznámilo to dnes sdružení předních těžařů zlata World Gold Council.

Čistá poptávka po žlutém kovu ve čtvrtletí meziročně klesla o 12 procent na 856 milionů tun, tedy na nejnižší úroveň od roku 2009. Nákupy zlata ze strany centrálních bank se snížily téměř o 60 procent. Investoři navíc stahovali své peníze z fondů založených na zlatě.

Spotřebitelská poptávka po zlatě, která zahrnuje například šperky a mince, nicméně díky nižším cenám stoupla o více než polovinu. V Indii se tato poptávka zvýšila o 71 procent a v Číně dokonce o 87 procent.

Cena zlata od začátku letošního roku klesla zhruba o pětinu. V červnu se propadla až na tříleté minimum kolem 1180 dolarů za troyskou unci. V současnosti se zlato prodává za zhruba 1320 dolarů za unci. Jeho cena tak sestoupila asi o 600 dolarů z rekordního maxima 1920,30 dolaru ze září 2011, napsala agentura Reuters.

Zlato podobně jako další komodity v uplynulých letech těžilo z přílivu levných peněz, kterými se centrální banky po celém světě snaží podpořit hospodářský růst. Jeho cenu však nyní tlačí dolů očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne v brzké době měnové stimuly omezovat.

K poklesu ceny zlata přispívá rovněž zmírnění dluhové krize v eurozóně. Zlato se obvykle považuje za bezpečnou investici v období ekonomické nejistoty. Společnost ABN Amro v červnu předpověděla, že cena zlata se do konce příštího roku počítá sníží na 900 dolarů za unci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK