Objem bankovních úvěrů stoupl v červnu o 3,5 pct na 2,4 bil. Kč

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl na konci června meziročně o 3,5 procenta na 2,42 bilionu korun. Dynamika růstu úvěrů podnikům se snížila na nepatrných 0,2 procenta. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 3,6 procenta, a to především díky hypotečním úvěrům, jejichž objem se zvýšil o šest procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká bankovní asociace.

"Navzdory růstu celkového objemu bankovních úvěrů dochází ke zpomalení dynamiky trhu. Objem úvěrů nefinančním podnikům ke konci června meziročně stagnoval, což ukazuje i na určité zpřísňování standardů ze strany bank. Za první pololetí pak dokonce poklesl v meziročním srovnání objem nových úvěrů podnikům o 2,1 procenta," komentoval data výkonný ředitel asociace Pavel Štěpánek.

Pozorovatelná je podle něj opatrnost zejména na straně poptávky po úvěrech. "Zveřejněný předběžný odhad HDP na druhé čtvrtletí nás však naplňuje mírným optimismem. Ekonomické oživení by mělo přinést růst poptávky po úvěrech," dodal.

Pozitivní dynamiku tak drží především úvěry obyvatelstvu, jejichž objem ke konci června meziročně vzrostl o 3,6 procenta. Zájmu se těší úvěry na bydlení, konkrétně hypoteční úvěry, poptávka opadá u úvěrů na spotřebu (pokles o 1,1 procenta). "Nadále jsou hlavním trendem konsolidace a refinancování závazků. Dobrou zprávou pro domácnosti je pak pokles úrokových sazeb u spotřebních úvěrů i u úvěrů na nákup bytových nemovitostí," podotkl Štěpánek.

Průměrné nominální sazby z nových úvěrů poskytnutých podnikům v červnu klesly u úvěrů kontokorentních, revolvingových a pohledávek z karet na 2,72 procenta a u ostatních úvěrů na 2,12 procenta. Průměrné úrokové sazby z nových úvěrů domácnostem na spotřebu se také snížily (na 14 procent) a u úvěrů na nákup bytových nemovitostí klesly na 3,3 procenta. Kvalita úvěrového portfolia bank ke konci června opět spíše stagnovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK