Průmyslová výroba v USA v červenci stagnovala

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. srpna (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech zůstala po červnovém růstu minulý měsíc beze změn. Produkce ve zpracovatelském průmyslu klesla, zastínil to však vyšší výkon v sektoru těžby. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila americká centrální banka (Fed).

Produkce v klíčovém zpracovatelském sektoru minulý měsíc klesla o 0,1 procenta. Jde o první pokles od dubna. Horšímu výsledku napomohlo zpomalení výroby motorových vozidel a jejich dílů. Podle agentury AP se však předpokládá, že tento propad je vzhledem k dobrým tržbám automobilek pouze dočasný.

Výkon sektoru těžby zaznamenal silný nárůst a zvýšil se o 2,1 procenta. To ale kompenzovala produkce síťových dodavatelů elektřiny, vody a plynu, která klesla o 2,1 procenta.

Celková průmyslová produkce, která zahrnuje samotný zpracovatelský sektor, těžební průmysl a odvětví veřejných služeb, tak v červenci zůstala oproti revidovanému červnovému zvýšení o 0,2 procenta beze změn. Analytici v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že průmyslová produkce stoupne o 0,3 procenta. Stejně velké tempo zvýšení výkonu předpokládali i pro samotný zpracovatelský průmysl.

Míra využití průmyslových kapacit v červenci nepatrně klesla na 77,6 procenta. Ukazatel, který měří, do jaké míry firmy využívají své zdroje, tak byl 2,6 procentního bodu pod dlouhodobým průměrem.

Představitelé americké centrální banky údaje o využití průmyslových kapacit sledují zejména proto, aby získali lepší představu o rezervách v americké ekonomice. Ta ve druhém čtvrtletí rostla rychleji, než se čekalo, a zrychlila tempo ročního růstu na 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK