Míra inflace v eurozóně zůstala v červenci na 1,6 procenta

16.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. srpna (ČTK) - Meziroční míra inflace v eurozóně zůstala v červenci na červnových 1,6 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii zůstala meziroční míra inflace také na stejné úrovni jako v červnu, kdy činila 1,7 procenta.

 

Výrazný vliv na inflaci v eurozóně měly ceny potravin, alkoholu a tabáku, které se v červenci zvýšily o 3,5 procenta. Jejich růst tak oproti červnovém zvýšení o 3,2 procenta zrychlil. Ceny energií stouply o 1,6 procenta. Služby v eurozóně v červenci zdražily o 1,4 procenta, což je stejné tempo jako v červnu.

Ve srovnání s loňským červencem ale celkové tempo růstu spotřebitelských cen výrazně zpomalilo. V červenci 2012 meziroční míra inflace v eurozóně činila 2,4 procenta. Letos v květnu to bylo 1,4 procenta a v dubnu 1,2 procenta. Navzdory zrychlování však inflace stále zůstává pod dvouprocentním limitem, který Evropská centrální banka (ECB) stanovila jako strop cenové stability.

Podobný vývoj se v červenci objevil i na úrovni celé EU. Loni v červenci spotřebitelské ceny v unii rostly tempem 2,5 procenta.

Klesající inflace umožňuje ECB podporovat hospodářský růst v eurozóně uvolněnou měnovou politikou. ECB na začátku tohoto měsíce nechala svůj základní úrok na historickém minimu 0,5 procenta a její prezident Mario Draghi ujistil, že současnou podpůrnou politiku bude ECB uplatňovat delší dobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK