Čínská ekonomika podle vlády ukazuje znaky stabilizace

26.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 26. srpna (ČTK) - Čínská ekonomika po dlouhém období zpomalování ukazuje zřetelné znaky stabilizace a je na cestě k tomu dosáhnout letošního cíle růstu o 7,5 procenta. Oznámil to dnes místní statistický úřad. Druhé největší ekonomice světa podle něj pomáhají podpůrná opatření a částečné zlepšení světové poptávky. Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světové ekonomiky a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží. Slabý růst v Číně může mít negativní dopady na další ekonomiky, jak v Asii, tak ve zbytku světa.

"Jsou zde rostoucí znaky stabilizace a také dalšího růstu," uvedl mluvčí statistického úřadu Šeng Laj-jün podle agentury AP. "Věříme, že se nám podaří dosáhnout letošního cíle růstu," sdělil také. Nová data o výkonu domácí ekonomiky neposkytl. Upozornil ale na zlepšení v dřívějších údajích o průmyslové výrobě a na další indikátory.

Meziroční tempo růstu čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 7,5 procenta ze 7,7 procenta v předchozích třech měsících. Růst čínské ekonomiky tak zpomaloval devět z posledních deseti kvartálů. Údaje z průzkumu banky HSBC minulý týden však ukázaly, že aktivita čínského zpracovatelského průmyslu díky nárůstu nových zakázek v srpnu rostla a dostala se na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce. Podle médií šlo o další z náznaků, že čínská ekonomika by se mohla stabilizovat.

Peking již dříve naznačil, že je ochoten tolerovat určité zpomalení hospodářského růstu vzhledem ke snaze snížit závislost čínské ekonomiky na exportu a posílit význam domácí poptávky. Pokles růstu pod sedm procent však podle státních médií pro vládu "není přijatelný".

Šeng uvedl, že pro Čínu je kvůli strukturálním opatřením a klesajícímu přebytku pracovní síly obtížné udržet vysoké tempo růstu. Dlouhodobými motory ekonomiky však prý budou rostoucí spotřeba, postupující urbanizace a růst v méně rozvinutých čínských oblastech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK