Český trh s plastovým okny kvůli krizi klesl o několik miliard Kč

26.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zábřeh (Šumpersko) 26. srpna (ČTK) Tuzemský trh s plastovými okny za poslední tři roky kvůli propadu stavebnictví klesl o několik miliard korun. Snížení počtu zakázek i cen plastových oken přivedlo řadu výrobců do ztráty a někteří raději ukončili produkci. Letos se situace hlavně díky postupnému zahájení mnohamilionových projektů na zateplování škol a dalších veřejných budov zlepšila a trh s plastovými okny vykazuje oživení.

Ještě v roce 2009 odborníci hodnotu tuzemského trhu s plastovými okny a dveřmi vyčíslili na zhruba 15 miliard korun, avšak v následujících třech letech se kvůli poklesu stavebnictví prudce snížila. "Klesl počet prodaných oken a zároveň i jejich cena. Odhaduji, že loni se hodnota trhu pohybovala na úrovni kolem devíti miliard," řekl ČTK jednatel společnosti Sulko Libor Suchánek.

Firmě Sulko, která patří mezi tři největší tuzemské výrobce plastových oken, loni klesly tržby meziročně o několik procent na 760 milionů korun. Společnost kvůli útlumu stavebnictví a projektů na zateplování budov snížila produkci plastových oken a dveří o sedm procent na zhruba 130.000. "Ještě loni byla spousta firem ve ztrátě. Ceny plastových oken výrazně klesly a už přestávaly být rentabilní. Některé zakázky jsme kvůli tomu museli odmítnout. Předpokládám, že obor loni dosáhl svého dna," podotkl Suchánek.

V posledních letech se v Česku snížil počet výrobců plastových oken. Kvůli poklesu poptávky a cen plastových oken letos na jaře firma HOCO Bauelemente zavřela v Děčíně-Boleticích provoz na výrobu plastových oken a propustila 60 zaměstnanců. Ještě v roce 2008 měla firma obrat 421 milionů korun a zisk přes 15 milionů. V roce 2011 utržila už jen 139 milionů a měla ztrátu téměř 19 milionů korun. Firma Lima plast z Dubňan na Hodonínsku, která patřila mezi největší tuzemské výrobce plastových oken, v roce 2009 ukončila výrobu a dováží levnější okna z Polska.

Společnost VPO z Protivanova na Prostějovsku loni jen díky ztrojnásobení exportu do Anglie zvýšila produkci z 23.212 na 27.022 plastových oken. Naopak v Česku její prodej klesl. Navzdory vyšší výrobě celkové tržby VPO Protivanov loni klesly ze 176 milionů korun v roce 2011 na 141 milionů korun.

Letos se situace na trhu zlepšila a vedení společnosti Sulko očekává stagnaci či mírný růst tržeb. Zatímco v prvním pololetí firma ještě zaznamenala pokles tržeb o deset až jedenáct procent, tak v druhé polovině roku se poptávka po plastových oknech díky masivnímu zahájení projektů na zateplování škol a dalších veřejných budov prudce zvýšila.

Města do zateplení budov budou s pomocí dotací investovat stovky milionů korun. Více plastových oken nyní podle Suchánka nakupují také developeři či majitelé rodinných domů a bytů. "Výkyv poptávky byl v polovině roku opravdu razantní. Museli jsme přijmout a proškolit zhruba dvacet nových zaměstnanců. Zavedli jsme dvě desetihodinové směny a vyrábíme i v sobotu," podotkl Suchánek.

Rodinná firma Sulko vyrábí plastová okna a dveře od roku 1993. V Zábřehu zaměstnává 330 pracovníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK