Podnikatelská nálada v Německu byla v srpnu nejvyšší za 16 měsíců

27.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. srpna (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu stoupla v srpnu na nejvyšší hodnotu za 16 měsíců. Průzkum, jehož výsledky zveřejnil výzkumným institut Ifo, posiluje názor, že největší evropská ekonomika po překvapivě silném růstu ve druhém čtvrtletí dále nabírá tempo.

Index podnikatelské nálady se v srpnu zvýšil na 107,5 bodu z červencových 106,2 bodu a ocitl se nejvýše od dubna 2012. Index rostl již čtvrtý měsíc za sebou.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení indexu na 107 bodů. Hodnota indexu odráží postoj představitelů zhruba 7000 firem z celého Německa.

"Německá ekonomika se pohybuje nahoru větší rychlostí," uvedl ekonom Ifo Kai Carstensen v prohlášení. "Firmy jsou více spokojené se svojí současnou situací. Jejich optimismus ohledně budoucího podnikání také vzrostl, i když velmi mírně," dodal.

Ukazatel současné situace se zvýšil o 1,9 bodu na 112 bodů. Dílčí index podnikatelských očekávání stoupl o 0,9 bodu na 103,3 bodu.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozím kvartálem o 0,7 procenta. Tempo růstu bylo nejrychlejší za více než rok a vyšší, než čekali analytici. V prvním čtvrtletí ekonomika stagnovala. V meziročním srovnání HDP posílil o 0,9 procenta po propadu o 1,6 procenta v prvním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK