Cukrovaru Vrbátky v pololetí vzrostly tržby o polovinu

27.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vrbátky (Prostějovsko) 27. srpna (ČTK) - Společnosti Cukrovar Vrbátky v první polovině letošního roku vzrostly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb meziročně o polovinu z 231,6 milionu korun ve stejném období loňského roku na 357 milionů korun. Vyplývá to z pololetí zprávy, kterou Cukrovar Vrbátky zveřejnil na svých internetových stránkách.

Akciová společnost Cukrovar Vrbátky za prvních šest měsíců letošního roku vykázala čistý zisk 68,3 milionu korun, který byl v meziročním srovnání zhruba o miliony korun vyšší.

Loni Cukrovaru Vrbátky klesl čistý zisk o třetinu na necelých 106 milionů korun ze 154 milionů v roce 2011. Tržby společnosti za prodej vlastních výrobků a služeb v roce 2012 naopak vzrostly o 100 milionů na 685,7 milionu Kč.

Hospodaření Cukrovaru Vrbátky loni nepříznivě ovlivnily nižší ceny cukru a vyšší platby za dodanou cukrovku, takže se neopakoval z pohledu hospodaření velmi úspěšný rok 2011. "Rok 2011 byl z hlediska ekonomických výsledků jedním z nejlepších. Bylo dostatek řepy, cukru se prodalo hodně a navíc vzrostly prodejní ceny," uvedl ředitel Cukrovar Vrbátky Václav Řehák.

Cukrovar Vrbátky letos investuje 118 milionů korun do stavby nového sila s kapacitou 20.000 tun cukru. Firmě díky této velké investici klesnou náklady na uskladnění cukru. Kapacita nového sila postačí pro uskladnění více než poloviny roční produkce Cukrovaru Vrbátky. Například loni firma vyrobila rekordních 37.006 tun cukru, z toho 34 procent vyvezla do zahraničí.

V Olomouckém kraji nyní zpracovává cukrovou řepu kromě Cukrovaru Vrbátky také firma Litovelská cukrovarna a závod v Prosenicích na Přerovsku. V kraji dříve fungovaly dva velké cukrovary společnosti Eastern Sugar. Její závody v Kojetíně a Němčicích nad Hanou přestaly vyrábět v souvislosti s rozhodnutím firmy, která oznámila před koncem roku 2006, že uzavře kvůli plánovanému omezováním cukerné výroby v Evropské unii všech pět svých podniků ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK