EY:Ekonomika ČR letos klesne o procento, v dalších letech poroste

27.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Česká ekonomika za letošní rok vykáže pokles HDP o jedno procento. Již v příštím roce by ale měla růst dvouprocentním tempem, a to především díky exportu. Vyplývá to makroekonomické prognózy poradenské firmy EY (dříve Ernst & Young). Pro roky 2015 a 2016 firma předpokládá růst okolo tří procent. Toto tempo by si tuzemské hospodářství mohlo udržet i ve zbývajících letech tohoto desetiletí.

V důsledku stárnutí české populace bude podle vedoucího partnera oddělení podnikového poradenství a řízení rizik EY v ČR Jana Fanty ubývat nových pracovních sil a zpomalí se růst produktivity. Nynější model růstu ekonomiky je výrazně závislý na externích faktorech, na vývozu, souvisejících investicích a zahraničním financování. "S ohledem na ne zcela příznivý střednědobý výhled eurozóny nepředpokládáme, že by se export či přímé zahraniční investice dostaly v ČR ve střednědobém výhledu na předkrizovou úroveň," dodal.

Podle makroekonomické prognózy, kterou pro 25 nejvýznamnějších rychleji rostoucích ekonomik světa (včetně ČR) EY čtvrtletně zpracovává, se výraznější oživení ekonomik těchto zemí prozatím odkládá. Jejich HDP letos poroste přibližně stejným tempem jako v loňském roce. Důvodem nepříliš optimistické prognózy jsou především horší výsledky světového obchodu za první pololetí letošního roku a stahování investorů z těchto trhů.

Odliv investic z rychleji rostoucích ekonomik je trendem posledních týdnů. Zdá se, že si investoři nově vyhodnotili rizika, která jim na těchto trzích hrozí, a porovnali je s nadějnějšími perspektivami rozvinutých zemí. Mají prý obavy z toho, že návratnost nových investic na rozvíjejících se trzích už nebude tak zajímavá a že tempo jejich ekonomických reforem zpomaluje. Navíc měny většiny těchto zemí v poslední době oslabují.

Prognóza EY proto pro letošní rok snížila odhad průměrného růstu HDP rychle rostoucích ekonomik na 4,6 procenta, což víceméně odpovídá tempu dosaženému loni. Nicméně hlavní prorůstové předpoklady nejsou těmito negativními faktory nijak ovlivněny a již ve střednědobém výhledu (v letech 2015 až 2016) by tyto ekonomiky měly růst šestiprocentním tempem, tedy podstatně rychleji než rozvinuté země.

"Důvěra v globální ekonomiku a její vyhlídky sice roste, nicméně obáváme se, že jsme období turbulencí a těžko předvídatelných výkyvů ještě úplně nepřekonali," uvedl Fanta. Proto v krátkodobém výhledu předpokládá pro rychleji rostoucí ekonomiky jen slabý růst. Střednědobá prognóza je už ale optimističtější. "Růst podle našeho názoru potáhne rostoucí střední třída a posilování vzájemného obchodu mezi těmito ekonomikami," podotkl.

Například čínská ekonomika zpomalila tempo růstu více, než se předpokládalo. Nicméně odhad EY pro letošní rok je stále 7,5 procenta. K asijským ekonomikám, které si nadále vedou velice dobře, patří Indonésie a Vietnam, podobně jako Chile a Kolumbie v Latinské Americe. Výrazně menší růst se naproti tomu očekává u některých zemí ze skupiny BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika) a středoevropských a východoevropských ekonomik, které dusí recese v eurozóně.

Kritériem pro zařazení do studie byla velikost rozvíjející se ekonomiky a dynamika jejího vývoje a strategický význam z ekonomického hlediska. Vybrány byly Argentina, Brazílie, Chile, Čína a Hong Kong, ČR, Egypt, Ghana, Indie, Indonésie, Kazachstán, Kolumbie, Korea, Malajsie, Mexiko, Nigérie, Polsko, Katar, Rusko, Saudská Arábie, Jižní Afrika, Thajsko, Turecko, Spojené arabské emiráty, Ukrajina a Vietnam.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK