Počet nezaměstnaných ve Francii v červenci dosáhl nového rekordu

27.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. srpna (ČTK) - Počet registrovaných nezaměstnaných ve Francii se v červenci vyšplhal na nové rekordní maximum 3,286 milionu. Meziměsíčně tak stoupl o 0,2 procenta a meziročně dokonce o deset procent. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů tamního ministerstva práce.

Údaje jsou špatnou zprávou pro francouzského prezidenta Françoise Hollandea. Ten má čím dál méně času na splnění svého slibu, že do konce letošního roku zvrátí negativní vývoj na trhu práce. Většina analytiků pochybuje, že francouzská ekonomika bude letos dost silná na to, aby nezaměstnanost snížila.

Francouzská ekonomika se ve druhém čtvrtletí vymanila z recese. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 0,5 procent proti předchozím třem měsícům, kdy klesl o 0,2 procenta. V celém letošním roce počítá francouzská vláda s růstem o 0,1 procenta, většina ekonomů a mezinárodních institucí však čeká mírný hospodářský pokles.

Statistický úřad INSEE v červnu oznámil, že míra nezaměstnanosti ve Francii se v letošním prvním čtvrtletí vyšplhala na 10,8 procenta, což byla nejvyšší úroveň za posledních 14 let. Předpověděl rovněž, že do konce roku stoupne na 11,1 procenta, tedy do těsné blízkosti rekordního maxima 11,2 procenta z roku 1997.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK