Výstavba nových chladicích věží v Dukovanech začne zjara

28.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 28. srpna (ČTK) - Výstavba nových chladicích věží v Jaderné elektrárně Dukovany začne zjara. Uvnitř střeženého areálu vyrostou během tří let dva objekty obsahující vždy šestici věží s ventilátory. Zajišťovat budou chlazení bezpečnostních systémů tohoto jaderného zařízení. Věže vysoké 17 metrů budou proti stávajícím chladicím věžím zhruba sedmkrát nižší. Budou ale odolnější proti zemětřesení a dalším případným extrémním výkyvům počasí - teplotám a větru. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

"Stavební povolení, které uděluje ministerstvo průmyslu a obchodu, očekáváme v nejbližších dnech," uvedl Spilka. Do konce roku by dělníci měli zajistit přeložení sítí v místě stavby.

Podle mluvčího to je jedna ze záležitostí, které vyplynuly ze zátěžových testů prováděných po předloňské havárii japonské elektrárny Fukušima. V tomto roce už začali stavbaři v Dukovanech pracovat na zvýšení odolnosti budov proti zemětřesení. U stávajících 125 metrů vysokých železobetonových chladicích věží se ale takové zpevnění provést nedá.

Nový systém chlazení pro ČEZ vybuduje Škoda Praha Invest. Podle informací této firmy to je dílo téměř za miliardu korun.

Mohutných chladicích věží s přirozeným prouděním vzduchu mají Dukovany osm. U země měří v průměru 90 metrů. Fungovat budou i po dokončení ventilátorových věží. "Oddělí se chlazení bezpečnostních systémů od provozního chlazení turbín," vysvětlil mluvčí. Oba systémy chlazení bude případně možné propojit.

Nové věže podle Spilky nezhorší vliv elektrárny na okolí. "Nedojde ke zvýšení celkového množství odváděného tepla ani k navýšení spotřeby surové vody nad současný limit," uvedl. Dodal, že šestice ventilátorů by najednou způsobila hluk jen kolem 23 decibelů; běžně ale všechny v chodu nebudou.

Starosta sousedních Dukovan Miroslav Křištál z chystané výstavby obavy nemá. "Jsme rádi, že to bude bezpečnější. Všechno, co prodlouží provoz jaderné elektrárny, beru jako přínos," řekl. Dukovanská elektrárna funguje 28 let. ČEZ bude usilovat o prodloužení její životnosti až do roku 2035. Zvažuje tam i stavbu nového jaderného bloku.

V elektrárně jsou čtyři výrobní bloky. První šestici ventilátorových věží pro chlazení bezpečnostních systémů bloků jedna a dvě začnou stavbaři budovat na západní straně elektrárny. Stejný objekt s šesti věžemi, široký 27 metrů a 40 metrů dlouhý, pak vznikne pro zbývající dva jaderné bloky na východní straně Dukovan.

Dukovany pokrývají pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Loni elektrárna dodala do sítě rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) elektřiny. Pro letošek má v plánu další zvýšení výroby na 15,576 TWh.

vst jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK