Rakouské Vienna Insurance Group klesl v pololetí zisk o třetinu

29.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Rakouské pojišťovně Vienna Insurance Group klesl v pololetí hrubý zisk o 32 procent na 205,7 milionu eur (5,3 miliardy Kč). Na pojistném vybrala 5,03 miliardy eur (130 miliard Kč), o pět procent méně než před rokem. Firma to dnes oznámila ČTK. V ČR, kde VIG působí prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny, hrubý pololetní zisk firmy stoupl o dvě procenta na 90 milionů eur (2,34 miliardy Kč).

Objem pojistného skupiny byl ovlivněn zdrženlivým zájmem o krátkodobé jednorázově placené pojištění v Polsku. Bez tohoto mimořádného vlivu představoval nárůst pojistného 2,2 procenta. V neživotním a úrazovém pojištění VIG zachovala stabilní objem pojistného 2,6 miliardy eur (68 miliard Kč).

Největší živelní pohromou byly povodně na Dunaji a Vltavě a jejich přítocích v červnu 2013, kdy bylo skupině nahlášeno přes 22.000 škod. VIG byla postižena převážně v Rakousku a Česku, v menším rozsahu v Německu, Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. Klienti skupiny obdrželi za účelem rychlého odstranění povodňových škod plnění zhruba 180 milionů eur (4,7 miliardy Kč).

Českou republiku postihly červnové povodně mimořádně silně. Asi 50 procent čistého objemu škod za celou VIG se týká českých koncernových společností Kooperativa a ČPP. Vybrané pojistné v ČR celkem představovalo 898 milionů eur (23,4 miliardy Kč). Mírný pokles o 1,1 procenta zdůvodnila měnovými efekty české koruny. Po jejich odečtení dosáhly koncernové společnosti nárůstu pojistného o procento. V životním pojištění bylo předepsaným pojistným 414,6 milionu eur (10,8 miliardy Kč) dosaženo růstu o 4,5 procenta.

Vienna Insurance Group je předním specialistou na pojištění v Rakousku a ve střední a východní Evropě. Koncern tvoří 50 společností ve 24 zemích. Akcie skupiny jsou obchodovány i na Burze cenných papírů Praha. Na českém trhu skupina zvýšila tržní podíl o 1,3 procentního bodu na 33,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK